HABBATUSSAUDA' PERAHAN SEJUK
Minyak yang dihasilkan menggunakan teknik PERAHAN SEJUK adalah dengan kehangatan 25 darjah celcius bagi meningkatkan lagi mutu minyak habbatussauda'.
Tidak dinafikan
suhu yang lebih panas dalam proses pemerahan boleh menyebabkan minyak
yang dihasilkan akan lebih banyak. Bagaimanapun, ciri-ciri rasa, khasiat
malahan warna akan berubah
Sebagai contoh, sekiranya 1 kg biji habbatussauda' diperah dengan teknik panas, akan dapat menghasilkan diantara 500-750 gram minyak habbatussauda'. Berbanding perahan 150 gram kalau dihasilkan melalui perahan sejuk.
Minyak habbatussauda' perahan sejuk dihasilkan dalam bentuk kuning keemasan, berbanding perahan panas yang berwarna gelap.
ANTARA KHASIAT MINYAK HABBATUSSAUDA' :
1. Meningkatkan daya tahan badan (imuniti)
2. Mengurangkan risiko sakit jantung
3. Memusnahkan tumor
4. Mengurangkan risiko pertumbuhan tumor
5. Mencegah kanser payudara
6. Membantu masalah asma
7. Meningkat pertumbuhan sel darah merah
8. Membantu masalah kanser pankreas
9. Anti radang dan rheumatism
# Sumber Rujukan.....
Info : Puan Rahmah Rahmat
Sebagai contoh, sekiranya 1 kg biji habbatussauda' diperah dengan teknik panas, akan dapat menghasilkan diantara 500-750 gram minyak habbatussauda'. Berbanding perahan 150 gram kalau dihasilkan melalui perahan sejuk.
Minyak habbatussauda' perahan sejuk dihasilkan dalam bentuk kuning keemasan, berbanding perahan panas yang berwarna gelap.
ANTARA KHASIAT MINYAK HABBATUSSAUDA' :
1. Meningkatkan daya tahan badan (imuniti)
2. Mengurangkan risiko sakit jantung
3. Memusnahkan tumor
4. Mengurangkan risiko pertumbuhan tumor
5. Mencegah kanser payudara
6. Membantu masalah asma
7. Meningkat pertumbuhan sel darah merah
8. Membantu masalah kanser pankreas
9. Anti radang dan rheumatism
# Sumber Rujukan.....
Info : Puan Rahmah Rahmat
No comments:
Post a Comment